Колектори: як з ними спілкуватися

Борги не терплять запізнень. Якщо ви затягнули з погашенням кредиту і відсотків по ньому, до справи можуть підключитися колектори, які будуть настійно переконувати вас платити за рахунками. Розповідаємо, як зробити спілкування з ними якщо не приємним, то конструктивним.

Колектор-це фахівець з повернення простроченої заборгованості. Кредитори залучають колекторів, якщо ви не повертаєте борг або не вносите обов'язкові платежі вчасно. Іноді колектор діє просто як агент за дорученням кредитора, настійно нагадуючи вам, що потрібно повернути позику. А іноді може перекупити ваш борг - і тоді буде намагатися стягнути прострочену заборгованість вже на свою користь.

Боятися легальних колекторів не варто. Вони не залякують боржника, щоб він погасив кредит за всяку ціну, а лише описують можливі перспективи і разом з вами шукають спосіб вирішити питання з боргами. Але кілька правил спілкування з колекторами дотримуватися все ж варто.

Домовляйтеся з кредитором безпосередньо - тоді знайомитися з колектором не доведеться

У житті, звичайно, всяке буває. Через запізнілу зарплату, хворобу або просто забудькуватість ви можете пропустити термін платежу по кредиту. Якщо розумієте, що з об'єктивних причин не зможете вчасно повернути борг, зв'яжіться з вашим кредитором. В ідеалі-заздалегідь, до того, як прострочите оплату і зіпсуєте таким чином свою кредитну історію. Можна, наприклад, попросити зробити вам відстрочку або реструктурувати позику — змінити терміни і суми платежів. Банк, звичайно, не зобов'язаний це робити, але може піти вам назустріч.

Якщо ж ви все-таки припізнилися з оплатою і вам вже дзвонять представники банку, мікрофінансової організації (МФО) або кредитного споживчого кооперативу (КПК), щоб з'ясувати причину затримки і попередити про штрафні санкції, чесно поясніть свою ситуацію. Не бійтеся вирішувати питання безпосередньо-і вам, і кредитору вигідніше розібратися без залучення спеціально навчених людей. Ви уникнете зайвих пені і штрафів, які капають за кожен день прострочення, а крім того — стресу від психологічного тиску.

Перевірте колектора в держреєстрі

Якщо будете ховатися або наполягати і не платити, кредитор може звернутися до колектора. При цьому кредитор — будь то банк, МФО, КПК або приватна особа — протягом 30 робочих днів зобов'язаний повідомити вам про те, що найняв колектора. Якщо кредитор продав ваш борг колектору, ви повинні отримати повідомлення про відступлення прав вимоги.

Кредитор може залучити тільки одне колекторське агентство. Якщо вам дзвонить колектор, а офіційний лист ще не прийшло, насамперед перевірте, чи не шахрай це. Згідно із законом спілкуватися з вами з приводу прострочених боргів може тільки представник колекторського агентства, що входить до Державного реєстру. Але і з ним ви можете відмовитися спілкуватися, поки не отримаєте офіційного повідомлення.

Вивчіть правила, за якими повинні працювати колектори

Ще зовсім недавно колектори застосовували до боржників практично будь-які заходи психологічного впливу, а іноді доходило і до фізичного. Їх поведінка ніяк не регламентувалося. Але з січня 2017 року набув чинності закон, який чітко описує, що їм можна робити, а що ні. Тепер колектори повинні бути гранично коректними і ввічливими.

Головне правило: колекторам не можна бути настирливими і вже тим більше завдавати вам будь-якої шкоди. Якщо ви відчули зайвий пресинг — це явна ознака того, що Колектор перегинає палицю.

Колектору можна

  •  Дзвонити вам:
з 8: 00 до 22:00 в робочі дні і з 9: 00 до 20: 00 у вихідні та свята;

не частіше разу на добу, двох разів на тиждень і восьми разів на місяць

Колектор обов'язково повинен назвати своє ім'я і найменування кредитора, якого він представляє.

  •  Відправляти вам телеграфні, текстові та голосові повідомлення:
з 8: 00 до 22:00 в робочі дні і з 9: 00 до 20: 00 у вихідні та свята;

не частіше двох разів на добу, чотирьох разів на тиждень і 16 разів на місяць

Повідомлення повинні містити найменування кредитора та ім'я колектора, номер контактного телефону та нагадування про прострочену заборгованість — без зазначення її розміру та структури.

  •  Бачитися з вами не більше разу на тиждень.
  •  Спілкуватися з вашими родичами або третіми особами:
якщо ви давали на це свою письмову згоду (ви могли підписати його, коли брали кредит або позику), а близькі не висловили незгоди

Ваші рідні та друзі в будь — який момент можуть відмовитися від подальшого спілкування з колектором-навіть усно, під час телефонної розмови з ним. Якщо ж ви хочете відкликати свою згоду на взаємодію з третіми особами, потрібно направити кредитору або колектору заяву: через нотаріуса, поштою рекомендованим листом з повідомленням або особисто під розписку.

У Вашому договорі з кредитором могли бути прописані і інші способи або частота взаємозв'язку з колектором, але ви завжди маєте право від них відмовитися.

Колектору не можна

  •  Приховувати свій номер телефону та адресу електронної пошти
  •  Чинити психологічний тиск і тим більше принижувати
  •  Давати невірну інформацію: з приводу суми боргу і термінів погашення; звернення до суду і кримінального переслідування
Навіть якщо колектор перекуповує борг, умови по кредиту або позиці — сума боргу, відсотки, пені і штрафи — залишаються колишніми. Але ви можете знизити їх, уклавши новий договір вже з колектором.

  •  Обманювати щодо свого статусу: заявляти про свою приналежність до держорганів
  •  Розкривати відомості про вас і ваш борг третім особам, в тому числі в інтернеті або іншими публічними способами
  •  Застосовувати фізичну силу або небезпечні для Вашого життя і здоров'я методи або загрожувати цим
  •  Знищувати або пошкоджувати ваше майно або загрожувати цим
Якщо колектор порушив ці правила і своїми діями заподіяв вам або вашим близьким збитки або просто моральну шкоду, колекторської організації загрожує штраф до 2 млн рублів.

Куди скаржитися?

Якщо ви вважаєте, що ваші права порушив банк, МФО або КПК, наприклад не повідомили вам вчасно, що передали ваш борг колектору, відправте скаргу в Банк Росії через спеціальну форму.

Якщо впевнені, що ваші права порушують колектори, звертайтеся в Федеральну службу судових приставів.

Якщо мова йде про серйозні порушення, таких як загрози життю і здоров'ю, пишіть заяву в поліцію.

В яких випадках у мене не можуть вимагати борг?

Ніхто не може вимагати від вас погашення боргу, якщо ви:

  •  лікуйтеся в стаціонарному закладі;
  •  виявилися позбавлені дієздатності або обмежені в ній;
  •  інвалід першої групи;
  •  або неповнолітній (за винятком випадку, коли суд або орган опіки та піклування визнав вас повністю дієздатним — емансипованим неповнолітнім).
Але на всі ці випадки потрібно підтвердження. А крім того, борг сам по собі нікуди не зникає, штрафи і пені продовжують його збільшувати. Так, набридати вам дзвінками і листами ніхто не буде, але стягнути з вас борг через суд ваші кредитори все одно можуть.

Якщо ви почали процедуру банкрутства, ваше спілкування з кредиторами і колекторами припиняється автоматично. Всі боргові питання врегулює фінансовий керуючий, якого вам призначить арбітражний суд. Про те, як офіційно оголосити себе неплатоспроможним, читайте в статті про особисте банкрутство.

Я не хочу спілкуватися з колектором. Що робити?

Ви можете направити кредитору або колектору заяву про те, що не бажаєте спілкуватися з ними або будете взаємодіяти тільки через свого представника — адвоката. Відмовитися від взаємодії з кредитором або колектором можна через чотири місяці з моменту прострочення платежу.

Направте таку заяву через нотаріуса, рекомендованим листом з повідомленням або вручите його особисто під розписку. Якщо ви неправильно склали документ, то адресат зобов'язаний протягом 10 днів після того, як отримає вашу заяву, роз'яснити, як правильно його оформити.

При цьому треба розуміти: якщо ви відмовитеся від спілкування, то кредитор передасть справу до суду. І якщо суд прийме рішення, що кредит або позику все-таки потрібно повернути, за справу візьмуться вже не колектори, а судові пристави. І з ними домовитися про щось буде неможливо. Вони мають право заарештувати ваші рахунки, описати майно і продати, щоб погасити ваші борги.

Може здатися привабливою ідея довірити врегулювання своїх боргів адвокату або спеціальному посереднику — вони часто називають себе антиколекторами, або «раздолжнителями». Але цю ідею варто ретельно зважити.