Що таке маржинальна торгівля і в чому її ризики

Що таке маржинальна торгівля?

Інвестор може проводити операції на біржі не тільки зі своїми активами. Досить часто брокери і форекс-дилери готові під певний відсоток позичити своїм клієнтам цінні папери і гроші для торгівлі на біржі. Людина не отримає їх на рахунок і, відповідно, не зможе з нього вивести, але у нього буде можливість використовувати їх в угодах.

Власні активи інвестора служать заставою-гарантують, що він зуміє розрахуватися зі своїм посередником. Таку заставу називають маржею, а число, яке показує, у скільки разів виросте сума угоди, — плечем. Тому операції, в яких клієнт використовує активи брокера або форекс-дилера, часто називають маржинальною торгівлею, або торгівлею з плечем. А самі маржинальні угоди-незабезпеченими угодами.

Якщо угода принесе прибуток, завдяки плечу вона збільшиться в рази. Але в разі невдачі в тій же пропорції виростуть і збитки.

Маржинальна торгівля дає гравцям шанс заробити не тільки на зростанні, але і на падінні ціни активу. Припустимо, інвестор припускає, що вартість якихось з його паперів буде знижуватися. Він продає їх, а потім викуповує знову, але дешевше — і за рахунок різниці отримує прибуток.

Маржинальна торгівля» в шорт " дозволяє заробляти на продажу навіть тих активів, яких немає у вашому портфелі: ви займаєте їх у брокера і продаєте. Якщо ці папери дешевшають, пізніше ви купуєте їх за нижчою ціною і повертаєте брокеру, а різницю між вартістю продажу і покупки забираєте собі. Але якщо ціна зросте, тоді замість прибутку ви отримаєте збитки: папери брокеру повертати все одно доведеться, але заплатити за них потрібно буде більше.

Врахуйте, що маржинальна торгівля можлива не для всіх інструментів. Список активів, які можна купити або продати з плечем, брокери розміщують на своєму сайті або в терміналі.

Маржинальна торгівля» в шорт " завжди передбачає зворотну угоду. Якщо ви продаєте цінні папери — які зайняли у брокера, - іншими словами, відкриваєте позицію, то через деякий час повинні викупити їх і віддати назад — або закрити позицію.

Коли ви торгуєте» в лонг " і купуєте якусь кількість цінних паперів з плечем, то не зобов'язані пізніше продавати їх. Можете просто поповнити рахунок, щоб повернути гроші брокеру.

Як визначають розмір кредитного плеча?

Кредитне плече показує відношення власних активів інвестора до суми угоди з урахуванням наданих в кредит грошей або паперів.

Скільки грошей або цінних паперів посередник дасть в борг, залежить від трьох факторів.

1. Дисконт інструменту

Мінімальну ставку ризику, або дисконт, по кожному інструменту щодня розраховують клірингові організації. Брокери можуть встановлювати для своїх клієнтів інші дисконти паперів, але вони не повинні бути нижче цифр біржі.

При розрахунку ДИСКОНТУ клірингова організація враховує:

  •  ліквідність цінного паперу-можливість швидко його продати за справедливою ціною,
  •  волатильність-наскільки різко і сильно може змінюватися її ціна.

Чим важче знайти покупця і чим більше коливання вартості, тим вище дисконт і тим менше буде плече для цього інструменту. Щоб порахувати максимально допустимий розмір угоди з плечем, брокер ділить суму власних коштів клієнта на дисконт.

Але для багатьох інвесторів дисконти по більшості інструментів будуть вище мінімальних, а плече — менше максимального. Це залежить ще від одного показника — рівня ризику, який присвоюють самій людині.

2. Рівень ризику інвестора


Його визначає брокер. За замовчуванням при відкритті рахунку новому клієнту автоматично присвоюється стандартний, або початковий, рівень ризику.

Підвищений рівень ризику отримує інвестор, у якого на брокерському рахунку від 3 млн рублів в грошах або цінних паперах. Або коли він відповідає відразу трьом вимогам:

  •  сума його активів на рахунку перевищує певну суму.
  •  інвестиційний рахунок був відкритий більше 180 днів тому
  •  як мінімум в п'ять з цих 180 днів він здійснював угоди.

Для інвесторів з підвищеним рівнем ризику використовується дисконт, який для інструменту розрахувала клірингова організація. А менш заможним і недосвідченим клієнтам брокер встановить більш високий дисконт для кожного інструменту.

Дисконти по кожному папері і доступні суми угоди, які вже враховують рівень ризику інвестора, можна подивитися в особистому кабінеті на сайті брокера або в своєму торговому терміналі.

3. Розмір маржі

Цей показник брокер розраховує для клієнта перед кожною його угодою з плечем. Маржа-вартість активів на рахунку інвестора з урахуванням дисконту по ним, яка залишається в заставі у брокера. Підсумовуються тільки найліквідніші інструменти: гроші і папери, які найлегше продати, — їх список кожен брокер публікує на своєму сайті.

У міру зростання прибутку або збитків маржа відповідно зростає або знижується. Але брокер зазвичай стежить за тим, щоб маржа не опустилася нижче мінімуму, який гарантовано дозволить клієнту розрахуватися по кредиту.

Максимальну суму маржинального кредиту брокер визначає за такою формулою: розмір маржі ділить на дисконт інструменту і потім віднімає суму власних грошей інвестора. У міру зростання прибутку або збитків маржа відповідно зростає або знижується. Але брокер зазвичай стежить за тим, щоб маржа не опустилася нижче мінімуму, який гарантовано дозволить клієнту розрахуватися по кредиту.

Насправді немає необхідності заглиблюватися в розрахунки плеча і кредиту з урахуванням маржі і дисконту. При виборі інструменту в терміналі брокера ви і так побачите, скільки саме обраних паперів і на яку суму ви можете купити в режимі маржинальної торгівлі.

При цьому необов'язково використовувати максимальне доступне кредитне плече, особливо якщо ви тільки починаєте торгувати. Адже плече діє як важіль, примножуючи як ваш прибуток, так і збитки. Наприклад, якщо ви на всі свої гроші проведете операцію з плечем 1:10, а ціни зміняться на 10% в невдалу для вас сторону, то ви позбудетеся всієї суми на рахунку.

Максимальний розмір плеча на ринку форекс визначається за іншими правилами: він обмежений законом. Кваліфікованим інвесторам форекс-дилер має право надати плече до 1: 50. Для клієнтів без статусу "квала" ця пропорція менше: дилер щодня розраховує її на основі статистики коливань курсів валют за попередні 365 днів. Найчастіше плече знаходиться в діапазоні 1:15-1:35. Це хоча б частково захищає недосвідчених інвесторів від великих втрат.

Що буде, якщо мої папери впадуть в ціні і маржа зменшиться?

Коли це відбувається, брокер зазвичай попереджає клієнта, що йому треба поповнити свій рахунок, інакше вартості активів може не вистачити для закриття позиції. Таке повідомлення приходить через торговий термінал або на електронну пошту, це називається маржин-колл (margin call).

Брокери самі визначають рівень втрат, при якому вони надсилають маржин-колл. Одні сповіщають клієнта відразу ж, як тільки маржа зменшується хоча б на рубль. Інші надсилають повідомлення, коли власні активи інвестора втрачають, наприклад, 50 або навіть 80% вартості. А деякі взагалі не використовують маржин-колл, і в таких випадках інвестори ризикують ще більше — можна раптово позбутися всіх своїх активів.

Якщо інвестор не покладе грошей на рахунок і втрати дійдуть до певного рівня (зазвичай від 50 до 90% маржі), брокер, як правило, використовує стоп-Аут — тобто примусово закриє позиції, щоб повернути свої гроші. Клієнт при цьому отримає збитки.

У торгових програмах брокери завжди вказують мінімальний рівень маржі клієнта, при якому вони самі закриють його позиції. Але потрібно мати на увазі: брокери мають право використовувати стоп-Аут, проте не зобов'язані ним користуватися. Може трапитися, що збитки перекриють маржу, і ви залишитеся в боргу у брокера. Тому не варто цілком покладатися на маржин-колл і стоп-Аут — важливо самостійно стежити за станом свого портфеля.

Скільки коштує маржинальний кредит?

Зазвичай плату за кредит не беруть, коли Ви користуєтеся позиковими коштами в межах одного торгового дня. Але якщо ви тримаєте гроші або папери брокера довше, він спише відсотки за використання його активів. Як правило, ставки становлять від 15 до 20% річних, або близько 0,04% -0,05% в день. І в будь-якому випадку вам доведеться заплатити комісію за Угоди.
Брокери списують щоденну плату за маржинальний кредит навіть в неробочі дні біржі. Якщо відкривати позиції надовго, кредитна ставка може звести до нуля весь прибуток. Саме тому угоди з плечем зазвичай укладають на короткий термін.

Угоди з плечем доступні початківцям інвесторам?

Маржинальна торгівля пов'язана з високими ризиками. Тому перед тим як почати торгувати з плечем, недосвідченим інвесторам необхідно пройти тестування. Як тільки ви захочете зробити першу маржинальну угоду, брокер сам запропонує вам здати тест. Це безкоштовно.

Питання дозволять оцінити Ваші знання. Потрібно дати вірне визначення маржинальної торгівлі, відповісти, чи має право брокер брати з вас плату за маржинальний кредит, оцінити розмір можливих збитків. Також ви повинні знати, в якому випадку брокер може примусово закрити позицію клієнта.

Перездавати тест дозволяється скільки завгодно разів. Але навіть якщо вам не вдасться вірно відповісти на всі питання, брокер може дозволити вам здійснювати незабезпечені угоди на певну суму , попередивши про ризики.

Тестування для доступу до маржинальної торгівлі на ринку форекс складніше. У ньому більше питань, ніж у тесті з торгівлі з плечем на фондовому ринку. І поки ви не відповісте на них правильно, вам не дозволять здійснювати операції, так як ризики форекса особливо високі.

Я пройшов тест. Як отримати маржинальний кредит?

Зазвичай не потрібно оформляти ніяких додаткових паперів, так як можливість маржинального кредитування вже прописана в брокерському договорі.

Щоб використовувати кошти брокера для угод, досить підключити в торговому терміналі режим маржинальної торгівлі. Але важливо бути вкрай уважним: угоди з плечем проходять дуже просто. Можна випадково купити цінні папери на більшу суму, ніж у вас є, або навіть продати акції, яких у вас немає, і тільки потім усвідомити, що всі операції проходили в кредит.

Краще відключити режим маржинальних угод, щоб виключити можливість помилки і знизити ймовірність втрат, і включати його тільки в тих випадках, коли він вам дійсно необхідний.

Якщо з маржинальними торгами так багато ризиків, навіщо вони потрібні? Чи можуть вони взагалі бути корисні?

Щоб успішно грати на зростанні або падінні вартості цінних паперів за рахунок маржинальної торгівлі, потрібно бути досвідченим трейдером. Але бувають ситуації, коли угоди з плечем несуть не так багато ризиків і можуть стати в нагоді навіть початківцям інвесторам.

Купівля до перерахування грошей з банку на брокерський рахунок

У Джона є акції, він отримує по них хороші дивіденди і купив би їх ще, якби вони коштували дешевше. Раптом ціна паперу знизилася до тієї, про яку якраз мріяв Джон. Діяти потрібно швидко, а на брокерському рахунку у нього невелика сума. Поки він переведе гроші з банку, пройде день або два і ситуація може знову змінитися. А з плечем можна купити папери відразу і потім спокійно дочекатися поповнення рахунку.

Касовий розрив

Джон вирішив продати акції і натомість купити облігації іншого банку - їх ціна зараз дуже вигідна. За правилами біржі, гроші від продажу акцій надійдуть на рахунок тільки через два дні після операції, і Джон боїться, що за цей час облігації подорожчають. За допомогою маржинального кредиту він може вкластися в папери новий банк негайно. Джон заплатить невеликий відсоток за використання плеча і поверне брокеру борг, як тільки гроші за акції прийдуть на рахунок.

Купівля перед продажем

Джон купив облігації банку. Але тепер думає поміняти їх на більш перспективні, на його думку, акції іншого банку. Він міг би продати свої облігації і виставити заявку на покупку акцій. Однак невідомо, коли ціна потрібних йому паперів опуститься до цього рівня. Не виключено, що Джону доведеться довго зберігати на рахунку велику суму грошей, які не приносять доходу.

Замість цього Джон може тримати облігації банку, отримувати по ним відсотки і просто чекати, поки акції іншого банку подешевшають. І як тільки це станеться, відразу ж купити нові папери за рахунок маржинального кредиту і продати непотрібні облігації, щоб погасити борг. Якщо обидві угоди пройдуть протягом одного торгового дня, його брокер не візьме плату за кредит.

Але перед будь-якими угодами з плечем варто ретельно зважити свою вигоду: чи вдасться заощадити завдяки маржинальному кредиту з урахуванням того, що за нього доведеться платити відсотки брокеру.

Як зменшити ризики, якщо я все ж планую проводити операції з плечем?

Маржинальна торгівля в будь-якому випадку більш ризикована, ніж угоди на свої гроші, але знизити ризики можна:

  •  Контролюйте свої позиції в торговому терміналі, щоб випадково не залізти в плече тоді, коли ви цього не хочете.
  •  Використовуйте стоп-лосс — stop loss) - автоматичний вихід з угоди при певних умовах, які задаєте ви самі. Наприклад, позиція може закритися, як тільки ціна активу або ваші втрати досягнуть встановленого вами ліміту. Так ви зможете хоча б не боятися вийти за рамки допустимих збитків. Зазвичай опція стоп-лосс налаштовується в торговому терміналі.
  •  Але врахуйте, що стоп-лосс може і не спрацювати — наприклад, якщо на ринку ніхто не захоче купити або продати папери за потрібною Вам ціною. В такому випадку брокер не буде нести відповідальність за те, що не виконав ваше доручення.
  •  Самостійно відстежуйте рівень маржі по позиціях, навіть якщо брокер використовує маржин-колл і стоп-Аут. При необхідності поповнюйте рахунок або виходьте з угод. Інакше можна не тільки втратити всі свої активи, але і залишитися в боргу у брокера.

Якщо зважитеся мати справу з маржинальною торгівлею, намагайтеся ніколи не використовувати кредитні кошти по максимуму. Пам'ятайте про те, що кредитне плече навіть невелику хвилю на ринку здатне перетворити в цунамі і обнулити ваш рахунок.