Як оформити спадщину

В яких випадках ви можете претендувати на спадщину і як його правильно оформити? Даємо покрокову інструкцію, що потрібно робити, щоб вступити в свої права.

Хто може розраховувати на спадщину?


Все залежить від того, чи залишив людина заповіт. Причому цей документ повинен бути завірений у нотаріуса, щоб мати законну силу. Однак залишають заповіт далеко не всі.

Заповіту немає

В цьому випадку спадщина розподіляється за законом, тобто в порядку черги за ступенем споріднення.

Перші претенденти на спадщину — найближчі родичі: діти, батьки, чоловік або Дружина. Їх ще називають спадкоємцями першої черги.

Одночасно з ними права на майно можуть пред'явити люди, які були на утриманні людини не менше року до його смерті.

Друга черга-сестри і брати, бабусі і дідусі. Всього сім черг.

Якщо є спадкоємці першої черги, то все ділиться між ними. Якщо таких немає, то спадщина розподіляється між учасниками другої черги. Якщо немає і претендентів другої черги, розглядається третя черга - і так далі. Родичі однієї черги отримують спадщину в рівних частках. Утриманці приєднуються до будь-якої черги.

Заповіт є

Людина має право заповідати своє майно кому завгодно, хоч кішці - як модельєр Карл Лагерфельд. У заповіт можна включити друзів, колег, навіть організації. Головне-чітко позначити в документі, кому і що має дістатися.

При цьому неповнолітні або непрацездатні найближчі родичі: діти, батьки, чоловік або Дружина, утриманці — завжди мають право на спадщину. Навіть якщо вони не були згадані в заповіті. Кожен з них може претендувати як мінімум на половину тієї частки майна, яку він отримав би, якби заповіту не було. Тільки після вирахування частки обов'язкових спадкоємців майно, що залишилося розподіляється згідно із заповітом.

Як дізнатися про заповіт?

Коли людина складає заповіт, то зазвичай повідомляє про це спадкоємцям. Іноді у них навіть є його копія. Але потрібно впевнитися, що спадкодавець не змінив свою волю. Законодавчу силу має тільки останній за часом заповіт.

Буває також, що Ви знаєте про заповіт, але у вас на руках його немає. Або ви взагалі не впевнені, що близький його залишив.

У будь-якому випадку вам допоможе нотаріус, який веде спадкову справу. Згідно із законом він повинен протягом одного робочого дня з моменту відкриття справи перевірити, чи є заповіт, і вивчити його зміст. Ці відомості він отримує з реєстру єдиної інформаційної системи нотаріату, де зберігається електронна версія актуального заповіту.

Якщо ви згадані в Заповіті і нотаріус знає ваш робочий або домашню адресу, він зобов'язаний зв'язатися з вами. Як правило, Укладач заповіту залишає нотаріусу контакти спадкоємців. Також нотаріус може дати оголошення в ЗМІ про відкриття спадкової справи, але це відбувається вкрай рідко.

Навіть якщо ви не є найближчим родичем померлого і не входите в число претендентів на спадщину за законом, ви маєте повне право звернутися до нотаріуса, який веде спадкову справу. У нього можна з'ясувати, чи є заповіт і чи включені ви в нього.

Що потрібно зробити, щоб вступити у спадок?

Головна умова-встигнути заявити про свої права на спадщину протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця. Це потрібно зробити, навіть якщо ви єдиний можливий спадкоємець, — інакше майно дістанеться державі.

Якщо є інші претенденти і вони встигнуть подати документи протягом півроку, спадок відійде їм. Після цього ви зможете отримати свою частку, якщо всі інші спадкоємці дадуть письмову згоду на перерозподіл майна і нотаріус завірить ці папери.

Інший варіант відновити своє право на спадщину — через суд. Але суд прийме рішення на вашу користь, тільки якщо ви пропустили потрібний термін з поважних причин — наприклад, тому що не знали і не могли дізнатися про спадщину.

Крок 1. Зверніться до нотаріуса


Щоб запустити процес оформлення спадщини, потрібно відкрити спадкову справу у нотаріуса за місцем останньої реєстрації спадкодавця. Адреса нотаріальної контори, яка закріплена за адресою спадкодавця, можна з'ясувати в нотаріальній палаті міста, області, краю або округу. Контакти регіональних палат є на сайті Федеральної нотаріальної палати.

Щоб відкрити справу, потрібен тільки ваш паспорт. Якщо у вас немає свідоцтва про смерть спадкодавця, нотаріус сам запросить його в РАГСі. Але на практиці нотаріуси часто відмовляються відкривати спадкову справу без документів, що підтверджують спорідненість зі спадкодавцем або право на отримання його майна, тому бажано відразу принести їх з собою. У будь-якому випадку нотаріус повинен пояснити, які ще папери будуть потрібні для оформлення спадщини.

У нотаріуса потрібно буде написати дві заяви:

  •  про відкриття спадкової справи;
  •  про прийняття Вами спадщини.
Зразки цих заяв є у нотаріуса.

Якщо інші родичі вже відкрили спадкову справу, але не хочуть Вам повідомляти, який нотаріус його веде, ви можете знайти його самі через онлайн-реєстр спадкових справ.

Саме у цього нотаріуса ви теж можете залишити заявку на спадщину. Він приймає їх протягом півроку після смерті спадкодавця. Коли нотаріус збере заявки від усіх претендентів на спадщину, він визначить, хто має право на майно і в яких частках. На основі цього він складе свідоцтва про право на спадщину для кожного з них. З цими свідоцтвами вони зможуть отримати майно.

Якщо список спадкоємців ясний і всі вони вже подали заяви на спадщину або відмовилися від нього, нотаріус може виписати їм свідоцтва про право на спадщину і раніше, ніж через півроку.

Після видачі свідоцтв оскаржити розподіл майна можна тільки через суд.

Крок 2. Оцініть вашу частку спадщини і з'ясуйте, чи були у спадкодавця борги

Перш ніж вступати в спадщину, варто з'ясувати, які борги залишилися у спадкодавця. Кредити, позики та багато інших фінансових зобов'язань переходять спадкоємцям разом з грошима та іншим майном. Якщо борги більші або дорівнюють сумі спадщини, можливо, простіше відмовитися від своєї частки.

Нотаріус, який веде спадкову справу, допоможе оцінити вартість спадщини і суму боргів. Як з'ясувати, які борги були у померлого і чи обов'язково брати їх на себе, можна дізнатися з матеріалу «чи переходять борги у спадок?».

Ви маєте право відмовитися приймати спадщину і добровільно вибути з числа претендентів.

Якщо спадкову справу відкривали не ви, можете просто не подавати заявку на спадщину.

Якщо ви вже написали заяву про прийняття спадщини, але ще не отримали свідоцтво про право на нього, протягом шести місяців з дня смерті близької подайте нотаріусу іншу заяву — про відмову від спадщини.

Якщо ж Ви маєте намір вступити в спадок, то переходите до наступного кроку.

Крок 3. Сплатіть держмито і отримаєте свідоцтво про право на спадщину

Ви можете отримати свідоцтво про право на спадщину через шість місяців з дня смерті спадкодавця.

Нотаріус може видати свідоцтва і раніше. Але тільки в разі, якщо всі спадкоємці за законом і за заповітом вже написали заяви про вступ у спадщину або відмовилися від нього.

Перед тим як отримати свідоцтво про право на майно, потрібно сплатити державне мито за оформлення спадщини. Її розмір залежить від вартості вашої частки спадщини.

Оцінку вартості майна проводять спеціалізовані приватні компанії. Але для розрахунку можна використовувати і кадастрову вартість нерухомості — її запитують в реестра. Якщо у вас виникли труднощі з вибором оцінювача, проконсультуйтеся у нотаріуса.

Деякі спадкоємці звільняються від оплати держмита:
  •  недієздатні люди, над якими встановлено опіку;
  •  неповнолітні та їх опікуни;
  •  всі спадкоємці, якщо спадкодавець був застрахований за рахунок організації і загинув в результаті нещасного випадку на роботі;
  •  спадкоємці житла, в якому вони були зареєстровані разом із спадкодавцем.
Нотаріус видасть кожному спадкоємцю квитанцію з сумою держмита. Після того як претендент принесе нотаріусу квитанцію з відміткою про оплату або чек, він отримає свідоцтво про право на спадщину.

Зверніть увагу: нотаріус не має права вимагати у вас будь-якої додаткової плати за свої послуги, крім держмита.

Крок 4. Зареєструйте майно на себе

Як тільки свідоцтво про право на спадщину виявиться у вас на руках, ви зможете отримати доступ до належного вам майна.

Право власності на успадковану нерухомість (будинок, квартиру, дачу, землю, гараж) треба зареєструвати в реестра. Вам знадобиться паспорт і свідоцтво про право на спадщину.

Машину або інший транспортний засіб треба поставити на облік в ГИБДД. Для цього слід звернутися до відділення з паспортом і свідоцтвом про право на спадщину.