Як навести порядок у фінансах до Нового року

Зменшити борги

У вас кілька кредитів? Платите високі відсотки, коли інші позичають гроші вже за нижчими ставками? До Нового року ще можна встигнути рефінансувати кредит. До свят багато банків приурочують найпривабливіші пропозиції. Якщо ви візьмете новий кредит за нижчою ставкою і погасіть всі колишні, то з наступного року зможете платити всього один раз на місяць одному банку і істотно зменшити платіж.
Відкрити депозит

Новорічна суєта забирає багато сил і, звичайно, грошей. Але залишилися заощадження можна встигнути покласти на внесок в надійний банк: на ваші гроші будуть капати відсотки — це допоможе вберегти накопичення від інфляції. Але будьте уважні: замість вкладу вам можуть спробувати нав'язати страховий поліс або інвестиції — ці вкладення не застраховані державою, на відміну від депозитів, і не гарантують прибутковість. Як уберегтися від місселінгу, читайте в тексті «які послуги можуть нав'язати в банку замість вкладу».

Завести індивідуальний інвестиційний рахунок (ІВС)

Як рік зустрінеш - так його проведеш, кажуть досвідчені інвестори. Якщо ви теж хочете спробувати сили на фондовому ринку, постарайтеся до кінця грудня відкрити ІВС. Це дасть вам можливість вже в наступному році отримати податкове вирахування-повернути 13% від суми, яку ви покладете на ІВС.

Стати інвестором

Як варіант — кошти можна вкласти в пайовий фонд або купити облігації надійних компаній. Цілком можливо, що до наступного бою курантів ваш баланс помітно підросте. Але пам'ятайте про ризики: інвестиції не застраховані державою, а чим вище потенційна прибутковість вкладень, тим більше шансів втратити всі гроші. Тому перед тим як ризикувати накопиченнями, зважте всі ЗА і проти — докладніше про це читайте в тексті «що потрібно знати інвестору-початківцю».

Запустити свій проект

Хочете в новому році запустити власний бізнес, записати музичний альбом або видати книгу? За допомогою краудфандінга вашу ідею можуть підтримати навіть абсолютно незнайомі вам люди. А напередодні свят є привід запропонувати потенційним "інвесторам" спеціальні подарункові видання або новорічні сувеніри в якості додаткової винагороди за фінансову підтримку вашого проекту. Якщо зважитеся взяти кредит для бізнесу — спочатку вивчіть, з яких причин банки найчастіше відмовляють підприємцям. Це дозволить не повторювати чужих помилок і підвищити свої шанси отримати кредит.

Скласти план

Не встигаєте цього року зробити з фінансами все, що хотіли? Замість листа в Великий Устюг напишіть свій особистий фінансовий план на наступний рік. Це не просто впорядкує ваш бюджет, а й допоможе перетворити мрії в реальність — можливо, навіть без допомоги Діда Мороза.